Sprawdzoną przekąską, która doskonale komponuje się z innymi nowalijkami oraz delikatnie podgotowanymi lub grillowanymi warzywami jest kremowy sos szparagowy.
Przepis na szparagi z sosem
Aby przygotować szparagi z kremowym sosem przygotuj poniższe składniki:
- 1 pęczek świeżych białych szparagów
- 300 ml śmietanki słodkiej 18%
- 300 g ser gouda MSM Mońki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, tymianek do smaku,1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie szparagów w sosie
- Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów.
- Całość zalać śmietanką, dodać starty ser żółty i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać.
Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
Smacznego!
Szparagi z kremowym sosem - ile czasu zajmuje przygotowanie?
Przygotowanie 4 porcji szparagi z kremowym sosem z powyższego przepisu nie powinno zająć więcej niż 30 minut.
Opinie Szparagi z kremowym sosem
Aktualnie nie ma żadnych opinii o przepisie Szparagi z kremowym sosem. Podziel się z innymi swoją opinią!
Opinie o zamieszczone w serwisie taniaszama.pl nie są weryfikowane pod kątem ich pochodzenia od konsumentów korzystających z usług i produktów oferowanych przez prezentowany lokal.
Poświęć chwilę innym, dodaj swoją opinię
2024-04-10 12:02:59