Bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku

Bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku to prosta w przygotowaniu potrawa z kuchni polskiej, z poniższego przepisu otrzymasz 2 gotowe porcje, a przygotowanie zajmie mniej więcej 15 minut. Listę niezbędnych składników, oraz przepis jak przygotować bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku znajdziesz poniżej.

Średnia ocena: 5 z 1 głosów. Napisz komentarz!
Czas przygotowania Bajgiel z jajkiem po benedyktyńskuCzas przygotowania: 15 minut
PorcjePorcje: 2 porcje
Trudność przygtowaniaPrzygotowanie: łatwe

Przepis Bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku

Zaskocz domowników iście królewskim śniadaniem... Rozpływające się żółtko jajka i aromatyczny sos uczynią z prostego pieczywa naprawdę zmysłowe danie na dobry początek dnia!

Jak zrobić bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku

Aby przygotować bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku przygotuj poniższe składniki:

  • 1 bajgiel
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • masło
  • 2 jajka
  • serek topiony kremowy
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

Przepis na bajgiel z jajkiem i boczkiem

Bajgla rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni. Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę oraz sól i pieprz do smaku.

Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienką warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka.

Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na bajgla z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku - ile czasu zajmuje przygotowanie?

Przygotowanie 2 porcji bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku z powyższego przepisu nie powinno zająć więcej niż 15 minut.

Opinie Bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku

Aktualnie nie ma żadnych opinii o przepisie Bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku. Podziel się z innymi swoją opinią!

Opinie o zamieszczone w serwisie taniaszama.pl nie są weryfikowane pod kątem ich pochodzenia od konsumentów korzystających z usług i produktów oferowanych przez prezentowany lokal.

Poświęć chwilę innym, dodaj swoją opinię

2024-02-05 13:42:08