Zaskocz domowników iście królewskim śniadaniem... Rozpływające się żółtko jajka i aromatyczny sos uczynią z prostego pieczywa naprawdę zmysłowe danie na dobry początek dnia!
Jak zrobić bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku
Aby przygotować bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku przygotuj poniższe składniki:
- 1 bajgiel
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 plastry boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- masło
- 2 jajka
- serek topiony kremowy
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy
Przepis na bajgiel z jajkiem i boczkiem
Bajgla rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni. Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę oraz sól i pieprz do smaku.
Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienką warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka.
Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na bajgla z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku - ile czasu zajmuje przygotowanie?
Przygotowanie 2 porcji bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku z powyższego przepisu nie powinno zająć więcej niż 15 minut.
Opinie Bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku
Aktualnie nie ma żadnych opinii o przepisie Bajgiel z jajkiem po benedyktyńsku. Podziel się z innymi swoją opinią!
Opinie o zamieszczone w serwisie taniaszama.pl nie są weryfikowane pod kątem ich pochodzenia od konsumentów korzystających z usług i produktów oferowanych przez prezentowany lokal.
Poświęć chwilę innym, dodaj swoją opinię
2024-02-05 13:42:08