Ramen to najpopularniejsza na świecie zupa kuchni japońskiej, występująca co najmniej w kilkunastu różnych wersjach, składająca się z bulionu, makaronu i składników indywidualnie dobieranych w zależności od typu. Sprawdź jak ugotować Ramen z grzybami Shiitake.
Składniki i przepis na ramen
Aby przygotować ramen przygotuj poniższe składniki:
- 2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia
- 1 saszetka Pasty Miso House of Asia
- 1/2 opakowania Makaronu Ramen House of Asia ugotowanego zgodnie z przepisem
- 1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu Białego House of Asia
- 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 2 trawy cytrynowe
- 150 g mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- garść posiekanej dymki
Jak przygotować ramen?
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
- W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
- Ugotuj jajka – 5 min. od zagotowania wody.
- Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż grzyby.
- Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.
- Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem. Dodaj dymkę i posyp sezamem.
Ramen - ile czasu zajmuje przygotowanie?
Przygotowanie 2 porcji ramen z powyższego przepisu nie powinno zająć więcej niż 60 minut.
Opinie Ramen
Aktualnie nie ma żadnych opinii o przepisie Ramen. Podziel się z innymi swoją opinią!
Opinie o zamieszczone w serwisie taniaszama.pl nie są weryfikowane pod kątem ich pochodzenia od konsumentów korzystających z usług i produktów oferowanych przez prezentowany lokal.
Poświęć chwilę innym, dodaj swoją opinię
2023-06-05 13:55:58