Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi

Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi to prosta w przygotowaniu potrawa z kuchni polskiej, z poniższego przepisu otrzymasz 4 gotowe porcje, a przygotowanie zajmie mniej więcej 15 minut. Listę niezbędnych składników, oraz przepis jak przygotować kluski ziemniaczane z sosem bulgogi znajdziesz poniżej.

Średnia ocena: 5 z 1 głosów. Napisz komentarz!
Czas przygotowania Kluski ziemniaczane z sosem bulgogiCzas przygotowania: 15 minut
PorcjePorcje: 4 porcje
Trudność przygtowaniaPrzygotowanie: łatwe

Przepis Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi

Są potrawy i smaki, które przypominają nam smaki dzieciństwa i atmosferę rodzinnego domu. Niewątpliwie jednym z nich są kluski ziemniaczane, które mają głęboko zakorzenioną tradycję w wielu kuchniach świata. Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do różnorodnych potraw, takich jak gulasze, pieczenie, duszone mięsa. Doskonale komponują się z różnymi sosami – które świetnie absorbują – a ich wszechstronność sprawia, że można je dostosować do wielu gustów i preferencji kulinarnych. Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi są więc doskonałym pomysłem na znane danie z koreańskim twiestem.

Składniki na kluski ziemniaczane z sosem bulgogi

Aby przygotować kluski ziemniaczane z sosem bulgogi przygotuj poniższe składniki:

  • 100 g Pasty z bulgogi House of Asia
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • około 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml wody
  • 100 g orzeszków ziemnych posiekanych
  • łyżki posiekanej zielonej dymki

Jak zrobić kluski ziemniaczane z sosem bulgogi

  • Ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski, następnie wyjmij około 1/4 masy i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj małe kuleczki z dziurką, przypominające kluski śląskie.
  • Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
  • W misce dokładnie wymieszaj pastę bulgogi z wodą, a orzeszki podsmaż delikatnie na patelni.
  • Na patelnie wlej wcześniej przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i połącz z porcją ugotowanych klusek, wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp prażonymi orzechami i dymką.

Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi - ile czasu zajmuje przygotowanie?

Przygotowanie 4 porcji kluski ziemniaczane z sosem bulgogi z powyższego przepisu nie powinno zająć więcej niż 15 minut.

Opinie Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi

Aktualnie nie ma żadnych opinii o przepisie Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi. Podziel się z innymi swoją opinią!

Opinie o zamieszczone w serwisie taniaszama.pl nie są weryfikowane pod kątem ich pochodzenia od konsumentów korzystających z usług i produktów oferowanych przez prezentowany lokal.

Poświęć chwilę innym, dodaj swoją opinię

2023-10-07 19:45:40