Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry

Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry to prosta w przygotowaniu potrawa z kuchni polskiej, z poniższego przepisu otrzymasz 4 gotowe porcje, a przygotowanie zajmie mniej więcej 15 minut. Listę niezbędnych składników, oraz przepis jak przygotować kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry znajdziesz poniżej.

Średnia ocena: 5 z 2 głosów. Napisz komentarz!
Czas przygotowania Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curryCzas przygotowania: 15 minut
PorcjePorcje: 4 porcje
Trudność przygtowaniaPrzygotowanie: łatwe

Przepis Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry

Ugotowanie ziemniaków nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych ani zaawansowanych umiejętności. Ponadto stanowią one doskonałą bazę do eksperymentowania – oprócz tego, że pozwalają na tworzenie różnorodnych potraw, to pomagają ograniczać marnowanie żywności. Z powodzeniem mogą pełnić rolę strażników zero waste w kuchni, inspirując do twórczego wykorzystania, gdy zdarzy nam się przesadzić z ich ilością. Zimne ziemniaki idealnie nadają się do sałatek czy jako składnik zapiekanki. – podpowiada szef kuchni marki House of Asia. – Niezawodnie sprawdzą się także do przygotowania kopytek. – zauważa. Trudno się z tym nie zgodzić. Proponujemy jednak zrobić je tym razem nieco inaczej niż zazwyczaj.

Przepis na kopytka z kurczakiem

Aby przygotować kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry przygotuj poniższe składniki:

  • 50 g pasty curry żółtej Kanokwan
  • 400 ml mleczka kokosowego 16-19% Kara
  • 1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1drobno posiekany ząbek czosnku
  • 400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
  • 400 g drobno pokrojonego mięsa z podudzia kurczaka
  • 50 g kurek
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 cebulę pokrojoną w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Olej do smażenia

Jak zrobić kopytka z kurczakiem w sosie curry?

  • Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko, żółtko, sól i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i się nie kleić, a jeśli tak jest, dodaj więcej mąki pszennej. 
  • Ciasto podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj wałeczki i pokrój nożem na kształt kopytek.
  • Następnie kluski gotuj we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kopytka przelej zimną wodą i osusz. 
  • Do rondelka wlej olej, dodaj pastę curry i podsmaż przez około 2 minuty na średnim ogniu, następnie wlej mleczko kokosowe, całość wymieszaj, zagotuj, dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. 
  • Na rozgrzaną patelnie dodaj masło, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, po chwili dodaj kurki z kopytkami i smaż na rumiany kolor, pod koniec dodaj sos i całość wymieszaj. Podawaj z kolendrą. 

Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry - ile czasu zajmuje przygotowanie?

Przygotowanie 4 porcji kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry z powyższego przepisu nie powinno zająć więcej niż 15 minut.

Opinie Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry

Aktualnie nie ma żadnych opinii o przepisie Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry. Podziel się z innymi swoją opinią!

Opinie o zamieszczone w serwisie taniaszama.pl nie są weryfikowane pod kątem ich pochodzenia od konsumentów korzystających z usług i produktów oferowanych przez prezentowany lokal.

Poświęć chwilę innym, dodaj swoją opinię

2023-10-07 20:02:21