Sposób przygotowania ziemniaków ma duże znaczenie dla zachowania ich właściwości odżywczych. Gotowanie w mundurkach i gotowanie na parze to metody, które minimalizują utratę składników odżywczych. Biorąc to pod uwagę, warto jeść ziemniaki, a nawet od czasu do czasu można skusić się na domowej roboty frytki.
Przepis na belgisjkie prytki
Aby przygotować frytki a'la belgijskie przygotuj poniższe składniki:
- 3 łyżki marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O'Food
- 2 łyżeczki octu ryżowego House of Asia
- 1 kg ziemniaków mączystych (klasa C)
- 2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody
- 1 l oleju do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- 50 g tartego sera pecorino
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
Jak zrobić frytki a'la belgijskie?
- Ziemniaki obierz, pokrój w słupki grubości około 1x1 cm, przełóż do miski z wodą oraz cukrem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij na ręcznik papierowy i dokładnie osusz.
- W garnku rozgrzej olej do temperatury 150°C (użyj termometru) i smaż frytki partiami, aż osiągną jasno złotą skorupkę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz i polej octem.
- Ten sam olej rozgrzej tym razem do 180°C i ponownie usmaż w nim frytki.
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem gochujang.
- Gotowe frytki polej przygotowanym sosem, posyp serem pecorino i szczypiorkiem.
Frytki a'la belgijskie - ile czasu zajmuje przygotowanie?
Przygotowanie 4 porcji frytki a'la belgijskie z powyższego przepisu nie powinno zająć więcej niż 10 minut.
Opinie Frytki a'la belgijskie
Aktualnie nie ma żadnych opinii o przepisie Frytki a'la belgijskie. Podziel się z innymi swoją opinią!
Opinie o zamieszczone w serwisie taniaszama.pl nie są weryfikowane pod kątem ich pochodzenia od konsumentów korzystających z usług i produktów oferowanych przez prezentowany lokal.
Poświęć chwilę innym, dodaj swoją opinię
2023-10-07 20:20:51